Taartje van paling
Taartje van paling
INGREDIËNTEN
| Ingrediënt | Hoeveelheid |
|---|---|
| Oude wijvenkoek, dun gesneden | 12 plakken |
| Granny smith | 1 stuk |
| Water | 100 ml |
| Azijn | 75 ml |
| Suiker | 50 gr |
| Venkelzaad | 2 gr |
| Griekse yoghurt | 40 gr |
| Sushiazijn | 15 gr & 50 ml |
| Eiwitten | 20 gr |
| Mierikswortel puree | 12 gr |
| Zonnebloemolie | 125 ml |
| Gerookte paling | 200 gr |
| Vastkokende aardappel | 300 gr |
| Bieslook | Voor salade en serveren |
| Sjalot, klein | 2 stuks |
| Sake | 50 ml |
| Mirin | 25 ml |
| Bloemetjes red meat radijs of plakjes radijs | 24 stuks |
| Venne cress of tuinkers | 0,5 bkj |

BEREIDING
Oudewijvenkoek
12 plk oude wijvenkoek, dun gesneden
- Snijd de oude wijvenkoek in rechthoekige plakken. En steek uit met een steekring.
Appel bolletjes
1 st granny smith
100 ml water
75 ml azijn
50 gr suiker
2 gr venkelzaad
- Breng het water met de suiker, het venkelzaad en de azijn aan de kook.
- Maak met behulp van een kleine pommes parisienne boor kleine bolletjes van de appel, en laat kort meekoken.
- Leg de bolletjes in het zoetzuur en zet koud weg.
Mierikswortel-eiwit crème
40 gr Griekse yoghurt
15 gr sushiazijn
20 gr eiwitten
12 gr mierikswortel puree
125 ml zonnebloemolie
- Vermeng alle ingrediënten, behalve de olie, met behulp van een staafmixer.
- Voeg de olie druppelsgewijs toe.
- Bewaar de crème koud tot gebruik.
Aardappel-Paling salade
200 gr gerookte paling
300 gr vastkokende aardappel
Bieslook
- Snijd de aardappel in fijne brunoise en kook kort af in gezouten water tot beetgaar.
- Koel terug.
- Snijd de paling in even grote blokjes en meng door de aardappelblokjes.
- Maak aan met een deel van de mierikswortel crème.
- Snijd de bieslook fijn en meng door de salade.
Ingelegde sjalot
2 st sjalot, klein
50 ml sake
50 ml sushiazijn
25 ml mirin
- Meng de sake, sushiazijn en mirin.
- Haal de schil van de sjalot zonder deze door de helft te snijden.
- Snijd dunne ringen van de sjalot
- Vacuümeer 2x in het vocht.
SERVEREN
- Leg de oude wijvenkoek onder in het bord.
- Verdeel hierop de aardappel-paling salade.
- Zet hier wat dopjes mierikswortel crème op.
- Verdeel de ringen van sjalot en appel bolletjes over de salade.
- Werk in de hoogte af met wat blaadjes venne cress en de bloemetjes van red meat radijs.
